27 februari 2010 Toneelgroep Schater speelt het toneelstuk "Straf".

Vol verwachting ging het publiek het Schuurkerktheater in om de derde voorstelling van Schater te zien onder regie van Marleen Keller. De twee vorige stukken waren een succes. Zou ze het voor de derde keer weer waarmaken? En zij niet alleen, maar uiteraard ook de spelers. Op een zeer verrassende manier (het publiek was in verwarring, was dit een filmavond?) werden de spelers aan het publiek voorgesteld. Er werd namelijk een film vertoond (op professionele wijze gemaakt door Hermann Pons) waarmee het verhaal begon. Op een vloeiende manier ging de film over in een toneelstuk. Heel origineel en leuk om te zien.

Waar ging het toneelstuk over? 

Er was een bankoverval gepleegd en de dader, die werd beschoten, kon nog net op tijd de tas met het gestolen geld achterin een taxi gooien. De taxichauffeur Bert Bezuyen, ( Pleun Snel) die in de taxi lag te slapen en wakker werd gemaakt door geweerschoten, ging er snel vandoor. Helaas reed hij een bejaarde man aan en kreeg hiervoor een taakstraf opgelegd.
Het stuk speelt zich af in een zorgcentrum waar alles draait om het zorgplan van de bewoners.  De heer Velsen ( Frans Baars) een bewoner in een rolstoel die zijn spraakvermogen is kwijtgeraakt krijgt Bert als verzorger die zo zijn taakstraf kan voldoen. Bert, op een heel natuurlijke manier gespeeld door Pleun, en Velsen, die met zijn mimiek de lachers op zijn hand kreeg, krijgen een band met elkaar. De verpleegster Sylvia (Anja Noordman) die de heer Velsen een warm hart toedraagt,  gaat Bert toch wel erg leuk vinden. Sylvia werd  door Anja als een warme en zorgzame verpleegster neergezet en ieder zou wel zon verpleegster willen als men in zon situatie terechtkomt. Bert vertrouwt Velsen zijn geheim (een tas met geld) toe en verstopt het op de kamer van de niet pratende Velsen. In het zorgcentrum woont ook een mevrouw Blaupot (Marianne Roodenburg) die haar eigen naam maar raar vind. Zij is een beetje in de war en raakt steeds haar spullen kwijt maar vindt er ook weer andere voor in de plaats. Zij en de heer Velsen hebben een eigen manier van communiceren. De rol van mevrouw Blaupot werd zo echt gespeeld dat menigeen een familielid hierin herkende. In het zorgcentrum werken ook een dokter Kaaks (Anjo Hollaar) en een hoofdzuster Brandsma( Rachel vd Berg). De laatste werd ook wel Brandzwam genoemd. Dokter Kaaks had toch  wel een vreemde manier van doen en daarin slaagde Anjo goed om dit aan het publiek te laten zien. Morfine was haar favouriete geneesmiddel om voor te schrijven. De hoofdzuster was al niet zo aardig maar na inname van 60 mg morfine (bedoeld voor de heer Velsen) werd zij een sekreet en wilde het liefst van de bewoners af want die zeurden de hele dag aan haar hoofd. Deze rol speelde Rachel met veel overtuiging en was op haar lijf geschreven. De heer Velsen kreeg regelmatig bezoek van zijn dochter Thelma Spiers ( Elly Visser) die veel om haar vader gaf maar nog meer om zijn geld. Ook Elly zat goed in haar rol. De laatste twee rollen werden vertolkt door Wilma Pons en Mandy Verhulst. Wilma speelde de reclasseringsambtenaar van Bert, een hele harde tante, schietgraag en erg corrupt. Mandy speelde de rol van vriendin van de bankrover en was zeker ook geen lieverdje! Je  kon aan deze dames zien dat zij genoten van de rollen die zij speelden en brachten dit goed over op het publiek. Souffleuse Anneke Broekman heeft niet veel werk gehad vanavond.
 

Het wordt teveel om het hele stuk weer te geven maar het was een goed stuk op originele wijze gebracht en gespeeld met veel enthousiasme.

Proficiat Marleen en alle spelers van Schater: het publiek heeft een erg leuke avond gehad en veel gelachen.  Daarnaast werd het publiek de kans gegeven om bewoners van zorgcentra anders te gaan bekijken. Zoals in het stuk meerdere malen door  Velsen en Blaupot wordt genoemd: ook zij zijn jong en zelfstandig geweest en hebben hun eigen keuzes kunnen maken. Het zou toch fijn zijn als je oud bent en je zou dit nog steeds kunnen en ook mogen?
 

Het publiek bleef wel met n vraag zitten:  wie was toch die bankrover die we in de film hebben gezien??

Corrie Booister

 

 

Klik op het schatertje      voor terug naar INFORMATIE